Hva står bak misunnelse?

Vi har alle kjent på misunnelse fra andre eller vært selv misunnelig på noen. Misunnelse hører til det å være menneske.

To hovedgrunner

Vi mennesker kan føle misunnelse av to hovedgrunner. Den kan komme av sorg over noe vi ikke har fått og vi kanskje synes at det er urettferdig. Denne sorgen kan komme i selskap med sinne.

Den andre grunnen er at den kommer av frykt for å ikke være god nok. 

Sorg

En gang for mange år siden har jeg kjent sterkt på misunnelse selv. Jeg var veldig misunnelig på en nabojente. Hun var sorgfri tenåring som hadde masse venner, frihet og god kontakt med sine foreldre. For meg var det veldig triggende å kunne observere hennes (i mine øyner) enkle liv. Jeg var virkelig sint på henne. Ikke fordi hun har gjort noe galt, men fordi mine egne sår fra barndommen og tenårene ble trigget. Jeg så hva jeg aldri har fått av mine foreldre. Den delen av meg som aldri har fått rom til å være en tenåring skrek at det er urettferdig at hun skal ha det så enkelt, mens for meg var hver dag en kamp. Jeg kjempet stortsett med min far som var fast bestemt på å minne meg på hvem som er sjef og viste meg motstand i alle områder i livet mitt. 

Så der var altså denne nabojenten som så ut som om hun hadde et sunt balansert forhold med sine foreldre og ingen å kjempe imot. Både sinne og sorg kom til overflaten for meg den gangen.

Sorg kan gjøre oss veldig misunnelig. Har vi opplevd at våre emosjonelle eller fysiske behov har ikke blitt dekket i oppveksten, eller senere i livet kan vi bli trigget når vi ser andre som får «alt» lett og uten noe motstand som vi måtte gå gjennom.

Frykt 

Misunnelse som kommer fra frykt er heller ikke uvanlig. Vi får stadig vekk beskjeder fra omverden om at vi ikke er bra nok. Hvis du var så heldig og ikke har fått høre det av dine foreldre, lærere eller andre rundt deg i oppveksten, har du nok fått med deg mer indirekte beskjeder i aviser, blad, tv og reklamer. Alle har litt av frykten om å ikke være bra nok. Noen mer enn andre. Noen mer i visse områder av livet enn andre områder. Denne frykten kan være en drivkraft for å stadig se seg rundt og prøve hele tiden å bevise at man er god nok. I et forsøk for å takle sin frykt vil man prøve å heve seg over andre, men vil kunne slappe av bare for en liten stund. Fordi på denne måten vil frykten aldri forsvinne helt. Man vil stadig sammenligne seg med andre og prøve å temme frykten med nye materielle ting, nye oppnåelser som aldri vil virkelig mette den hungeren etter å bli akseptert.

Det er mye makt i å forstå seg selv

Misunnelse i seg selv er det ikke noe galt med og ingenting å skamme seg over. Hvis du kjenner på misunnelse, er det et tegn på at det er noe annet som står bak den. Du kan velge å undersøke og vise medfølelse for sorgen eller frykten som er der. Misunnelse er tegn på at du har et indre sår som ønsker din oppmerksomhet. Du trenger ikke dømme deg selv for hva du føler. Det er mye makt i å forstå seg selv. Kjærlig tilnærming til dine sår vil kunne hele og forandre de på den mest effektive måten.

 

Få spennende tips, artikler og tilbud sendt til din postkasse

Meld deg på GRATIS nyhetsbrev.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Jeg deler aldri din e-postadresse med andre. Du kan melde deg av når som helst.