Hva er sannhet?

Denne artikkelen kommer opprinnelig fra en Facebook post.

Jeg ble født i tidligere Tsjekkoslovakia (nå Slovakia). Første 9 år av livet mitt har jeg levd i kommunisme. Fra barnahagen av ble jeg fortalt «sannheter» om livet- hvor bra kommunismen er, hvor heldig vi er som får leve trygd uten den overlevelseskampen kapitalisme hadde å tilby. (Og ja, vi hadde bilder av Lenin hengende på veggen i barnahagen.) Jeg ble fortalt på skolen, av tv og voksne rundt meg at jeg var heldig som kunne vokse opp i fredelig land som har tatt være på sine innbyggere. Jeg ble fortalt at den vestlige delen av verden var ond, farlig og utrygg. Jeg og mine skolevenner ble programmert med «sannheter» om hva vi skal tenke og hvordan vi skal tenke.

Så kom den fredelig revolusjon i Tsjekkoslovakia og programmeringen stoppet nesten over natten. Plutselig var alle «sannheter» vi ble fortalt ikke sanne. Som 9-åring var jeg ganske forvirret av det. Ny programmering har erstattet den gamle- kommunismen var ikke bra, vestlig måte å gjøre ting på var bedre. Tv, skole, aviser og blad og voksne rundt meg har fortalt nye «sannheter».
Erfaringen med at en garantert sannhet kan bli usann over natten gjorde meg svært skeptisk mot ale nye «sannheter» presentert for meg. Fram til jeg var 9 år gammel har jeg ikke satt noe spørsmål ved det hva jeg ble fortalt/programmert til å tro. Men etter det ble jeg mer forsiktig med hva jeg valgte å tro på som sannhet. (Likevel skal jeg ikke påstå at jeg har vært helt immun mot den nye vestlig anlagte programmeringen. Jeg var til tross alt barn.)Når jeg ble voksen har jeg tilbragt et år i Tyskland. Jeg kunne observere hva slags programmer/»sannheter» folk i dette landet trodde på og handlet ut fra. De var litt annerledes enn programmeringen jeg har gått gjennom etter revolusjonen. De fleste jeg har møtt, har ikke satt noe spørsmål ved hva de ble fortalt siden barndommen om seg seg selv, sitt land, andre land, livet og hele planeten. De fortalte deres «sannheter» til seg selv og hverandre. Det har skapt en slags trygghet at «alle» rundt de trodde og tenkte det samme.Senere kom jeg til Norge. Jeg kunne observere at «sannheter» her var litt annerledes enn de i Tyskland. Barn blir fortalt andre ting på skolen om seg selv, livet, samfunnet, sitt land, andre land, verden…. Regjeringen, tv, blad og aviser forteller litt annerledes «sannheter» til sine norske innbyggere.Dette innlegget handler ikke om hva som riktig, hva den virkelige «sannheten» er. ( Eller om kapitalisme er bedre enn kommunisme.) Fordi sannhet finner vi ikke i et blad, avis, på tv, hos naboen, eller på nettsiden til regjeringen i hvilket som helst land. Den må hver av oss finne i oss selv. Det er sunt å sette spørsmål ved alt vi har blitt fortalt siden barndommen og tror på. Er det virkelig sånn? Er dette MIN sannhet? Eller har jeg overtatt den fordi jeg ble fortalt dette så mange ganger og alle rundt meg ser ut til å tro på det også?

Bare fordi store mengder mennesker tror på en ting, blir det ikke automatisk til en sannhet.

 

Få spennende tips, artikler og tilbud sendt til din postkasse

Meld deg på GRATIS nyhetsbrev.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Jeg deler aldri din e-postadresse med andre. Du kan melde deg av når som helst.