Barnas 6 grunnleggende behov

Vi alle har vært barn. Barndommen former oss og lager avgjørende grunnlag for vår fremtid. Den bestemmer om hvordan vi forholder oss til andre mennesker og livssituasjoner som vil oppstå. Og hovedsakelig hvordan vi vil forholde oss til oss selv. Det er bare få av oss som har fått alle 6 behov møtt tidlig i barndommen. Selv om vi ikke har fått alle grunnleggende behov dekket som barn, er det aldri for sent til å bli lykkelig og fornøyd som voksen. Selv sent i voksen alder kan vi gi oss selv alt det vi lengter etter.

De 6 grunnleggende behov for barn er:

1. Ubetinget kjærlighet

De fleste av oss har følt seg elsket av våre foreldre. Men har du følt at du er elsket uansett hva du har gjort, sagt, ment, tenk eller uttrykt? Kunne du være deg selv, eller måtte du alltid holde deg innenfor visse rammer?

Alle barn lengter etter ubetinget kjærlighet. Vi alle ønsker å bli godtatt av våre foreldre. Ubetinget kjærlighet former voksne som kan gi ubetinget kjærlighet og støtte til seg selv gjennom resten av livet.

2.Betydning

Har du hatt følelse at du betyr noe i familien? Hadde dine tanker, følelser, ord og meninger vekt? Eller ble du aldri tatt hensyn til? Var det som om du ikke eksisterte?

Barnas følelser og tanker har alltid betydning og de skal tas hensyn til.

3.Ekspansjon

Har du hatt lov til å utvikle deg? Prøve og feile? Var det lov å være kreativ? Har du hatt lov å lære hva du ønsket å lære?

Barn har behov for å utforske, være nysgjerrig, prøve og feile. De ønsker å prøve ut forskjellige hobby, kanskje spille et instrument, bygge et lite hus, skru fra hverandre en sykkel for å finne ut hvordan ting fungerer, eller interessere seg for maur og deres maurtuer.

4.Trygghet

Har du følt deg trygg? Ble din frykt tatt på alvor? Eller ble du latterliggjort? Ble dine foreldre irritert fordi du har vært redd? Ble dine behov møtt? Har du fått mat du ønsket å spise? Hadde du det du trengte for å føle deg trygg? Eller visste mamma og pappa bedre hva du trengte?

Barn trenger trygghet for å kunne utvikle seg til sterke voksne. Forskjellige barn trenger forskjellige ting fra sine voksne til å føle seg trygge.

5. Å kunne bidra

Har du hatt lov til å hjelpe med å lage mat? Var det lov å være morsom og tullete? Når du har fått lyst til å hjelpe andre, fikk du lov til det? Eller ble du stoppet fordi du var for langsom, klønete, eller du bare ikke fikk det bra til?

Alle som kommer til denne verden har naturlig behov til å bidra med noe. Du kan se en 2-3 åring som prøver å hjelpe til med å henge opp klesvask. Vi alle har noe stort å gi i løpet av livet vårt.

6. Valg

Hadde du valg? Var det lov å velge hva du ønsket? Var det lov til å si ja eller nei til ting du skulle gjøre?

For at et barn skal kunne føle seg fullverdig må det få kunne velge. Velge hva man har lyst til å spise til frokost, hvilke klær man skal ha på seg på skolen, hvilke aktiviteter man har lyst til å delta i.

Så hva med deg? Var alle dine behov møtt?

 

Få spennende tips, artikler og tilbud sendt til din postkasse

Meld deg på GRATIS nyhetsbrev.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Jeg deler aldri din e-postadresse med andre. Du kan melde deg av når som helst.