Er du en empat?

Ifølge av Den Store Norske Leksikon er definisjon av empati «innlevelse, evne til å identifisere, forstå og anerkjenne gyldigheten av andres følelsesmessige tilstand og reaksjoner.» Men å være en empat betyr så mye mer…

Hva er en empat?

De fleste empater er ikke klar over hvem de er. En empat har evne til å føle andres følelser veldig sterkt og klart og kan lett forveksle de med sine egne. Mange ganger er en empat ikke klar over at det hun/han føler er ikke hennes/hans følelser. Et eksempel på en typisk situasjon kan være når en kvinnelig empat går i godt humør på butikken, men kommer tilbake hjem irritert og misfornøyd uten noe synlig grunn. Hun har ikke snakket med noen der, bortsett fra å utveksle noen få ord med kassadamen som var i strålende humør. En empat føler alle i rommet uten å være nødvendigvis bevisst på det. Det som utløste irritasjon hos henne i denne situasjonen var en mann som var tilstede i samme butikk. Denne mannen har tidligere kranglet med konen om middagsplaner. Mannen var allerede ganske irritert på konen fra før av og uenighet førte til at han følte seg ganske sint. Så gikk han på butikken. Når vår empat kom inn i samme butikk og passerte denne mannen, kunne hun føle at magen knyttet seg litt og hun kjente på irritasjon. Den utviklet seg raskt til sinne.

Noen kan tro at deres raske humørsvingninger skyldes hormoner eller at de er muligens bipolar.

Trives i eget selskap

En empat vil ofte ikke trives lenge der hvor det samles masse mennesker som konserter, kjøpesentrer, store feiringer…

Når en empat som er ute blant mange mennesker for eksempel på et kjøpesenter, kan det føles som om alle mennesker som befinner seg der synger høyt sin egen sang samtidig. Noen synger sint heavy metall, noen pop, noen opera, noen barnesanger, noen rap, noen country og andre trist jazz. Alt dette kan en empat «høre» på en gang. Alle sanger samtidig høres ut som overveldende bråk og man kan føle seg fort stresset og utilpass. Det er ganske vanlig at man vil trives bedre på «stillere» steder og vil ikke like å oppsøke plasser med mye «bråk» -mange mennesker. Det kan føles veldig krevende og overveldende for hennes/hans system å føle alle rundt seg hele tiden. Å føle hver sin glede, begeistring, sorg, sinne, irritasjon, frykt og tristhet kan være raskt for mye. En kan bli så overveldet at man kan få panikkangst. Eller kommer hjem helt utslitt. Det er derfor ikke uvanlig at empater har behov for å isolere seg og verdsetter alenetid.

Som oftest trives de i sitt eget selskap og lader batterier ved å tilbringe tiden i ensomhet. De kan bli beskrevet av andre som følsomme eller overfølsomme.

På tå hev

Empater blir født med evnen til å sanse andres emosjoner gjerne lenge før andre er klar over de selv. Deres empatisk evne blir ofte dypere videreutviklet i oppveksten, hvis de vokser opp i familien hvor de må gå på tå hev. De prøver å sanse hva situasjonen hjemme er, hva slags humør er pappa eller mamma i for å kunne forutse og unngå straff, kjeft eller ubehagelige situasjoner.

Fredsmegler 

I oppveksten kan en empater påta seg rollen som fredsmeglere i familien sin og prøve å fikse situasjoner og uenigheter siden de kan sanse humør til alle familiemedlemmer. Underbevisst tror de at det er mulig å slappe av bare hvis alle i familien er blid.

Vil tilfredstille alle

Både i barndommen og som voksne vil de gjøre en innsats for å tilfredstille alle rundt seg som de sanser misnøye hos, eller for å slippe å merke noe misnøye. De gjør dette stort sett ubevisst. De tror at hvis alle andre er fornøyd, kan de selv ha det bra. Dette kan bli en uendelig oppgave som sliter de bare ut.

Ansvar for andres følelser 

Siden de kan sanse andres følelsesmessig tilstand, vil de føle ansvar for hva andre føler. De kan anstrenge seg en god del for å hjelpe og fikse andre sine problemer.

Vanskelig å si nei

Empater kan ha vanskelig å si nei, fordi de føler andre sine forventninger veldig klart. Hvis de vil våge å si nei, vil de også kunne sanse den andres reaksjon som skuffelse og sinne. Det kan bli vanskelig å takle.

Fysisk empat

Noen empater kan føle også andre sine fysiske smerter og problemer og tro at det er noe galt med deres helse. En empat kan få vondt i kne og lure på hva som er galt med det. Mens det er kanskje bare søsteren som kom nettopp på besøk og skal operere menisken neste uke.

Å være empat er en gave

Å være en empat er en gave. Selv om det kan til tider føles utfordrende å være sosial, eller sette grenser. Det er mulig for en empat å gå på en konsert eller oppholde seg plasser med flere mennesker uten å bli overveldet. Det er mulig å ha sunne forhold til andre uten å være en dørmatte.

Hvis du er en empat har du sannsynlig stort hjerte og medfølelse med andre. Du trives med å jobbe med mennesker, du er god i å kommunisere og ta være på andre. Å være der for andre er noe som gir deg glede og mening med livet. Du har god radar på hvem som er ærlig og uærlig eller rett og slett lyger.

 

Få spennende tips, artikler og tilbud sendt til din postkasse

Meld deg på GRATIS nyhetsbrev.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Jeg deler aldri din e-postadresse med andre. Du kan melde deg av når som helst.